Facebook Melabur untuk Kabel Dasar Laut di Malaysia

Kabel dasar laut adalah apa yang membuatkan internet yang kita guna hari ni bersambung, walaupun tidak ramai yang menyedarinya. Ada beberapa antara mereka, menyeberangi Atlantik dan Pasifik dan beberapa mengelilingi Afrika, India dan sebagainya.

Mereka menyediakan jumlah lebar jalur yang besar, tetapi internet sentiasa menyedut lebih. Jadi mereka telah digunakan sepanjang masa. Tetapi, sudah tentu, kabel ini agak mahal, biasanya beberapa syarikat - syarikat telekomunikasi dan lain-lain yang mempunyai kepentingan dalam menggerakkan data, bersama-sama bagi sesuatu projek.

Dan sekarang, Facebook mengesahkan yang mereka akan menyumbang kepada pembinaan kabel dasar laut untuk menghubungkan Malaysia ke Korea dan Jepun. Kabel juga akan pergi ke China, Hong Kong, Taiwan, Vietnam dan Singapura.

Facebook menyumbang kepada projek Gerbang Asia Pasifik (Asia Pacific Gateway). Ia adalah pelaburan yang belum dihebahkan, tetapi dikatakan bahawa Facebook mempunyai beberapa terabits lebar jalur daripada perjanjian itu. Kabel akan mempunyai jumlah kapasiti sebanyak 54 Tbps.

Facebook tidak mempunyai rancangan untuk membina sebuah pusat data di Asia, jadi sambungan rangkaian adalah kritikal, lebih-lebih lagi kerana Malaysia dan kebanyakan negara-negara di rantau ini tidak lagi diambil alih oleh rangkaian sosial atau, sekurang-kurangnya, masih ada yang berpotensi besar untuk pertumbuhan.

Labels: ,