Facebook, Twitter, Gmail Akan Terbina Dalam Firefox

Mozilla mempunyai pandangan yang sangat jelas mengenai misinya, memudah pengguna melayari web, dalam semua bentuk, dan untuk menjadikan web lebih baik.

Sebahagian daripada maksud itu mewujudkan teknologi web yang lebih baik dan standard bermakna akan membuat Firefox menjadi lebih baik.

Satu perkara yang Mozilla mahu adalah untuk membebaskan pengguna daripada terpaksa bergantung kepada pelbagai platform untuk apa yang sepatutnya menjadi fungsi asas web, pengenalan dan pengesahan.

Tetapi Mozilla telah berusaha "membebaskan" pengguna dengan cara yang lain, dengan membina alat sosial ke dalam Firefox itu sendiri.

Mozilla telah bereksperimen tentang perkara ini buat sementara waktu, add-on perkongsian F1 akan menjadi Firefox Share, tetapi tempoh uji kaji yang dilakukan sudah tamat, sosial kini dibina ke dalam Firefox.

Sosial yang berkaitan dengan ciri-ciri yang pertama akan mendarat pada Firefox 16 Nightly minggu ini, keupayaan untuk berkongsi perkara yang anda jumpa di web dengan rakan-rakan. Ini bermakna keupayaan untuk berkongsi link melalui Twitter, Facebook, Google+, Gmail atau apa sahaja platform yang anda suka.

Mozilla juga merancang untuk membina newsfeed ke dalam Firefox serta fungsi chatting. Pada asasnya, anda akan dapat lakukan semuanya di Firefox seperti yang anda lakukan pada Twitter, Facebook dan sebagainya. Itulah matlamatnya, ia mungkin akan mengambil sedikit masa untuk sampai ke sana.

Labels: , , ,