FIFA Luluskan Teknologi Garisan Gol

Badan bola sepak dunia FIFA telah bersetuju untuk membenarkan pengenalan teknologi garisan gol (goal-line technology, GLT) pada mesyuarat eksekutif sukan di Zurich.

Teknologi yang akan digunakan di Kelab Piala Dunia di Tokyo pada Disember, Piala Konfederasi pada tahun 2013 dan juga Piala Dunia pada 2014.

Keputusan oleh Lembaga Pengarah Persatuan Bola Sepak Antarabangsa (IFAB) - penjaga undang-undang permainan - diikuti undi di ibu pejabat Zurich FIFA. Ini bermakna semua badan bola sepak di seluruh dunia boleh memperkenalkan teknologi ke dalam pertandingan mereka, dengan menggunakan sama ada Hawk-Eye atau sistem GoalRef yang yang telah menjalani ujian.

Pembangunan dijalankan selepas presiden FIFA Sepp Blatter mencadangkan bagi teknologi yang akan diperkenalkan selepas Ukraine telah dinafikan satu gol yang jelas ketika menentang England pada Euro 2012 yang lepas, mereka tewas 1-0.

GoalRef menggunakan medan magnet untuk menentukan sama ada bola telah melintasi garisan manakala sistem Hawk-Eye berdasarkan penggunaan kamera. Kedua-dua sistem teknologi garisan gol kedua-duanya dibuat melalui peringkat akhir proses ujian FIFA pada Mac tahun ini.

Teknologi GoalRef


Teknologi Hawk-Eye

Labels: