Ikon Perkahwinan Sejenis dalam Facebook

Facebook telah mempunyai mekanisme untuk mengiktiraf pasangan sama jantina dan hubungan mereka. Awal tahun lepas, Facebook menambah dua status hubungan baru ke dalam senarai yang ada - "In a civil union" dan "In a domestic partnership." Kini, Facebook telah menambah satu lagi petunjuk kecil sokongan mereka terhadap isu LGBT (lesbian, gay, bisexual, and transgender).

Facebook telah melancarkan ikon perkahwinan baru yang mempunyai kedua-dua dua lelaki dan dua wanita. Sekarang, apabila anda melihat Timeline tentang beberapa jantina yang sama baru berkahwin, anda akan melihat ikon yang sesuai dan bukannya satu ikon lelaki, seorang wanita.

Berikut adalah jenis cerita perkahwinan kat Timeline di mana ikon dipaparkan:


Dan dua ikon baru seperti berikut:

Facebook telah menjadi penyokong terbuka isu LGBT selama bertahun-tahun. Selain dari termasuk pilihan hubungan gay-friendly, Facebook telah bekerja keras untuk meningkatkan kesedaran bagi isu-isu seperti buli dan diskriminasi. Mereka telah menjadi sebahagian daripada kempen anti-buli dan baru-baru ini bekerjasama dengan pelbagai pertubuhan hak asasi gay untuk membentuk satu "Rangkaian Sokongan" untuk belia dibuli.

Amaran Keras: Umat Islam diharamkan sama sekali menjalinkan hubungan sejenis!

Labels: