Kemaskini Yahoo Axis dengan Lebih Ciri Keselamatan

Ramai yang terkejut apabila Yahoo melancarkan Axis pada bulan Mei lepas. Aplikasi atau plug-in pelayar web yang dituju khas untuk perantu mudah alih adalah satu cubaan untuk mendapatkan kembali kepercayaan pengguna.

Sebelum ini antara muka Axis akan muncul dalam pelayar anda dan hanya mengganggu proses melayari internet. Yahoo akhirnya menambah butang exit supaya pengguna boleh menyingkirkan Axis dari halaman. Jika anda membuka semula halaman atau navigasi yang baru, ia akan muncul semula.

Yahoo AxisKemas kini yang disebutkan di atas adalah satu-satunya untuk pelayar plug-in. Ia jelas bahawa Yahoo menumpukan perhatian mereka kepada aplikasi iOS. Kemas kini yang menjadikan aplikasi iOS kepada pelayar internet mudah alih yang beroperasi sepenuhnya.

Kemas kini pertama adalah mudah, tetapi amat diperlukan. Pengguna kini boleh membuka pautan dalam tab baru. Ia sangat asas, tetapi sesuatu yang setiap pelayar harus ada.

Tambahan akhir untuk aplikasi iOS adalah dengan meningkatkan keselamatan pelayar Axis. Bahagian atas pelayar sekarang akan memaparkan ikon kunci ketika anda berada di laman web yang selamat. Ini sangat berguna ketika melawat laman web perbankan atau institusi kewangan.

Untuk meningkatkan lagi keselamatan, Axis kini menyulitkan (encrypts) semua data yang dikumpul termasuk carian dan sejarah pelayaran. Ini menjadikan ia supaya tidak ada sesiapa pun yang boleh mendapat akses kepada maklumat pelayaran anda melainkan mereka mempunyai akses terus ke telefon anda.

Labels: ,