Kes Pendedahan Kata Laluan, LinkedIn Disaman USD5 Juta

Kebanyakan pengguna LinkedIn bukan pengguna biasa dalam talian; ada mendapat melebihi $ 100,000 setahun dan menjawat jawatan pertengahan ke tahap pengurusan kanan. Ini adalah jenis orang yang tidak mahu sama sekali akaun mereka dikompromi.

Jadi "malapetaka" yang dialami baru-baru ini oleh LinkedIn apabila kata laluan terdedah kini terbukti lebih bermasalah daripada apa yang dijangkakan.

Katie Szpyrka, pengguna LinkedIn dari Illinois, kini sedang mencari beberapa jawapan dari LinkedIn dan dia tidak mahu hanya janji dari pihak LinkedIn - dia mahu tindak balas secara tunai sebanyak USD5 juta!

Menurut tuntutan mahkamah yang difailkan, LinkedIn tidak bayar kepada 160 juta penggunanya dan dalam apa yang mereka panggil, "jelas bertentangan dengan piawaian industri yang diterima untuk keselamatan pangkalan data."

LinkedIn menegaskan bahawa tiada akaun ahli telah diceroboh darpada kesan penggodaman dan itu tidak boleh menuntut "kecederaan". Jika saman itu akan diteruskan ia akan perlu untuk membuktikan sekurang-kurangnya menunjukkan beberapa jenis kerugian kewangan atau bahan kerana ia membabitkan jumlah saman yang tinggi.

Labels: