Rovio Perkenalkan Amazing Alex

Permianan Angry Birds dari Rovio masih lagi permainan popular dalam arena mudah alih. Tetapi sekarang, syarikat itu mencuba sesuatu yang baru.

Pemaju hari ini mengumumkan bahawa ia telah melancarkan Amazing Alex untuk iOS dan Android. Permainan itu akan membolehkan pemain untuk mengawal sebanyak 35 objek yang boleh ditetapkan dalam gerakan untuk mewujudkan peranti Rube Goldberg.

Objek yang boleh "melantun, meletup, melambung, langgar, dan merempuh satu sama lain," kata Rovio. Permainan itu akan dilancarkan dengan 100 levels.

Rovio bukannya pencipta asal permainan tersebut. Awal tahun ini, syarikat itu memperolehi hak harta intelektual Contraptions Casey, tajuk yang dibangunkan oleh Snappy Touch and Mystery Coconut. Contraptions Casey telah ditukar nama kepada Amazing Alex selepas Rovio mendapatkannya.

Selain daripada bermain peringkat individu, Rovio mengatakan bahawa pengguna Amazing Alex boleh mewujudkan "cabaran" mereka sendiri dan berkongsi dengan orang lain.

Amazing Alex terdapat sekarang untuk iOS - $0.99 untuk iPhone dan $2.99 untuk iPad - dan pada peranti berasaskan Android - untuk $0.99 atau $2.99 untuk versi HD. Rovio mengatakan bahawa permainan akan disediakan kepada Windows Phone, Mac, dan PC tidak lama lagi.

Labels: