Twitter akan Lakukan Perubahan Besar Terhadap Enjin Carian Mereka

Jika anda pernah menggunakan enjin carian Twitter, ia mungkin ada sedikit kekurangan. Ia biasanya memberikan keputusan yang baik - terutamanya jika anda telah mendapat satu topik khusus bagi hashtag atau trend. Kadang-kadang, mencari tweets pada topik yang anda mahu sedikit rumit, masalah tersebut mungkin akan diatasi.

Pankaj Gupta, ketua Personalization and Recommender Systems Group Twitter, telah tweeted bahawa perubahan besar akan dibuat pada carian dan penemuan Twitter.

Syarikat itu telah melancarkan apa sebenarnya yang pengguna perlukan. Pertama, Twitter akan melancarkan carian autocomplete dan "people you follow" hasil carian untuk Twitter.com.

"Untuk penambahbaikan terkini seperti related query suggestions, spelling corrections dan hasil carian yang lebih relevan, kemaskini ini membuatkan ia lebih mudah untuk segera mendapatkan lebih dekat kepada perkara-perkara yang anda mahukan," kata jurutera Twitter, Frost Li.
"Carian autocomplete menunjukkan terma yang paling mungkin bagi pertanyaan anda seperti yang anda masukkan - berguna terutamanya jika anda cuba untuk mengikuti hashtag untuk sebuah acara atau anda sedang mencari akaun Twitter tertentu. Anda boleh memilih pertanyaan anda dari menu drop-down walaupun sebelum anda selesai menaip. Selepas anda masukkan carian anda, anda akan menemui Tweets yang paling relevan, artikel, akaun, imej dan video untuk pertanyaan anda," tambah Li.

Carian Twitter juga akan secara automatik menunjukkan keputusan untuk pertanyaan yang dimaksudkan apabila istilah disalah eja.

Jika seorang pengguna mencari topik yang orang menggunakan pelbagai perkara, Twitter akan menyediakan cadangan untuk perkara yang majoriti dari perbualan yang berlaku. Apabila pengguna mencari untuk nama, mereka akan melihat hasil yang nama sebenar orang itu dan nama akaun Twitter mereka.

Labels: