Apakah Virus DNS Changer dan Bagaimana Ia Berfungsi?

DNS Changer
Beribu-ribu pengguna di seluruh dunia mungkin kehilangan akses internet pada Isnin (9 Julai 2012) disebabkan virus yang dipanggil DNS Changer.

DNS Changer kelihatan agak kurang berbahaya - ia dimulakan pada 2007, hanya menjana penipuan klik pada iklan, dan penciptanya dari Estonia menjana £10 juta. Komputer yang dijangkiti akan mendapati sedikit perlahan ketika melayari web, tetapi pengguna boleh dimaafkan kerana tidak perasan yang mereka mempunyai apa yang dipanggil "botnet infection", ini bermakna mereka telah membantu penjenayah melakukan jenayah siber.

Masalah timbul kerana DNS Changer mengubah direktori yang memberitahu komputer alamat digital yang mana sitenames dirujuk: jadi jika anda pergi ke Amazon.co.uk, ia melencongankan anda ke laman web penipuan, memperolehi hasil daripada klik yang tidak dapat dilihat.

Penyelesaian FBI adalah dengan menggantikan server jenayah, untuk memberitahu pengguna bahawa sesuatu yang tidak kena. Walau bagaimanapun, ia tidak boleh membelanjakan wang pembayar cukai untuk mengekalkan server tersebut. Jika ia berubah menjadi pada hari Isnin, kira-kira 350,000 orang akan kehilangan sambungan mereka, yang mana sekitar 20,000 tempat tinggal di Britain.

Untuk memeriksa adakah komputer anda dijangkiti atau tidak, layari www.dns-ok.ca/ dan klik link bersetuju untuk menjalankan komputer anda melalui penyemak malware DNSChanger. Halaman akan refresh dan menunjukkan kepada anda sama ada banner hijau atau merah, dengan mesej yang menyatakan sama ada DNSChanger telah dikesan.

Atau boleh juga periksa alamat IP anda; jika alamat IP anda termasuk dalam salah satu kumpulan berikut, komputer anda dijangkiti dengan virus ini:
Beberapa alat removal DNSChanger telah disediakan untuk dimuat turun. Imbasan virus percuma dan perisian removal boleh muat turun di www.dcwg.org/fix/.

Labels: