Yahoo dan Facebook Mula Berdamai

Yahoo dan Facebook
Seperti yang dijangka, pertikaian Yahoo vs Facebook berakhir dengan kedua-dua syarikat berjabat tangan dan menjadi kawan yang lebih baik berbanding sebelum ini. Sekurang-kurangnya itulah yang mereka katakan secara rasmi.

Di sebalik senyuman palsu, walaupun sudah beratus-ratus juta dolar yang dibelanjakan oleh Facebook untuk melawan memperoleh paten dan cukup banyak wang yang dibelanjakan oleh kedua-dua syarikat ke atas tuntutan mahkamah itu sendiri. Sekali lagi, pemenang hanya peguam, yang mendapat bayaran mereka.

"Yahoo! dan Facebook hari ini mengumumkan bahawa mereka telah memeterai perjanjian definitif yang melancarkan perkongsian pengiklanan baru, melanjutkan dan mengembangkan urusan pengedaran, dan menyelesaikan semua tuntutan paten yang belum selesai antara syarikat," kenyataan Facebook.

Melangkah ke hadapan, kedua-dua syarikat akan bekerjasama untuk menjual pakej iklan "premium" kepada pengiklan, perkara yang Yahoo sudah pakar dan yang Facebook cuba untuk masuk.

"Kami teruja untuk membangunkan satu perkongsian yang lebih mendalam dengan Facebook, dan saya berterima kasih kepada Sheryl dan pasukannya untuk bekerja keras bersama-sama dengan pasukan kami untuk membangunkan perjanjian ini yang dinamik," kata Ross Levinsohn, CEO Yahoo!.

"Saya gembira kerana kami dapat menyelesaikan perkara ini dengan cara yang positif dan berharap untuk bekerjasama rapat dengan Ross dan kepimpinan di Yahoo!," jawab Sheryl Sandberg COO Facebook dan Zuckerberg.

Labels: ,