Pasukan Khas untuk Bantah Akta Keterangan #Stop114A

Satu pasukan petugas yang terdiri daripada masyarakat, orang industri dan pakar-pakar teknologi perlu ditubuhkan untuk menangani kebimbangan yang menyelubungi kontroversi Seksyen 114A Akta Keterangan 1950.

Pasukan petugas mesti menggubal undang-undang yang komprehensif yang akan mengimbangkan hak reputasi, harta, ucapan, kebebasan atau privasi.

"Pasukan petugas itu sepatutnya diamanahkan dengan merangka 'Kertas Putih' untuk menetapkan parameter untuk menangani kebimbangan tersebut. Kertas Putih kemudian boleh menjadi subjek perundingan awam," Presiden Majlis Peguam Lim Chee Wee berkata dalam satu kenyataan.

Majlis Peguam Malaysia mengakui bahawa individu yang bersembunyi di sebalik nama palsu boleh menghasut sentimen perkauman, menghasut dan menganjurkan jenayah benci kekerasan dan melakukan penipuan, mereka lagi melarikan diri telah dikenal pasti.

"Terdapat keperluan untuk campur tangan beberapa berkanun untuk memastikan ketanpanamaan itu di internet tidak akan memberi jalan keluar daripada akibat tindakan jenayah itu, tetapi Seksyen 114A bukan merupakan jawapan kepada masalah-masalah ini," kata Lim.

"Peruntukan luas dan zalim tersebut mendapati tiada setara dalam demokrasi moden seperti Australia, Kanada, United Kingdom atau Amerika Syarikat," tambah Lim, menggesa semua Ahli Parlimen dari kedua-dua pihak untuk membuat pendekatan dwipartisan kepada kerajaan untuk mengambil langkah-langkah segera untuk memansuhkan Seksyen 114A .

Sebagai sebahagian daripada bantahan berterusan oleh netizens lebih Seksyen 114A, satu hari internet blackout telah dianjurkan oleh Pusat Kewartawanan Bebas (CIJ).

Pengguna internet yang melawat laman web hari ini yang mengambil bahagian akan bertemu dengan tetingkap pop-up memperincikan maklumat mengenai bantahan terhadap Seksyen 114A, tetapi masih boleh mengakses laman web.

Lim berkata Seksyen 114A akan mewujudkan suatu anggapan bahawa begitu luas bahawa walaupun pemilik kedai kopi yang menawarkan sambungan tanpa wayar percuma boleh dianggap sebagai penerbit.

Ini bermakna bahawa jika kandungan jawatan seseorang tanpa nama berkata menyinggung di Facebook anda, atau jika seseorang "piggy-backs" pada akaun WiFi anda dan muat naik dokumen kontroversi, anda akan segera dianggap sebagai penerbit kandungan dan tertakluk kepada pendakwaan di bawah undang-undang yang berkaitan seperti Akta Hasutan.

Tambahan pula, jika seseorang memulakan blog atas nama anda dan menerbitkan kandungan yang berwarna merah-bendera, anda akan dianggap penerbit melainkan anda boleh membuktikan sebaliknya.

Pegawai eksekutif CIJ Masjaliza Hamzah berkata imej dari laman web CIJ dan halaman Facebook juga boleh dimuat turun manakala pengguna juga boleh menukar gambar profil mereka kepada warna hitam untuk hari tersebut.

Labels: