Celcom akan Mencapai 1 juta Pengguna Broadband

Celcom dijangka akan melepasi paras 1 juta pelanggan jalur lebar mudah alih menjelang akhir tahun ini, kata Ketua operasi advanced data, Afizulazha Abdullah ia berdasarkan kadar ambilan positif penawaran jalur lebar mudah alih. Sehingga 31 Mac, jumlah pelanggan jalur lebar mudah alih mereka berjumlah 957,000.

"Kita mencatatkan pertumbuhan kukuh dalam tablet, peranti pintar dan (PortaWiFi) adalah gelombang seterusnya pertumbuhan. Terdapat tiga atau empat elemen yang akan mendorong pertumbuhan (perniagaan jalur lebar mudah alih)," katanya kepada pemberita.

Celcom Axiata CFO Chari TYT memberitahu Bernama bahawa ia bertujuan untuk meningkatkan pertumbuhan hasil sebanyak 25% menjelang akhir tahun dengan pelancaran port USB PortaWiFi, ditambah pula dengan penyelesaian lain termasuk Celcom WiFi dongle, serta data plan.

Beliau menambah bahawa jualan PortaWifi kelajuan 21Mbps data yang dilancarkan hari ini akan mengalahkan indeks prestasi utama syarikat. "Syarikat itu akan mengumumkan berita baik untuk pendapatan suku kedua."

Celcom adalah pembekal perkhidmatan pertama di negara ini untuk memperkenalkan PortaWiFi, WiFi hotspot peranti mudah alih peribadi yang ditawarkan di bawah kerjasama dengan Huawei.

Produk itu menawarkan kelajuan data sehingga 21Mbps, dengan sambungan mudah alih peribadi dan selamat WiFi di rumah, di jalan raya dan di mana sahaja. PortaWiFi datang dengan caj kereta dan tiga pin pengecas tertutup dengan penyesuai USB yang mengubah sebuah kereta, rumah atau pejabat ke hotspot WiFi, membolehkan pengguna berkongsi sambungan dengan sehingga lima peranti.

Labels: ,