Enjin Carian Google Tambah Ciri Antipiracy


Google telah menggariskan langkah baru yang direka khas bagi halaman yang menjana aduan terlalu banyak daripada pemilik hak cipta.

"Kami akan memulakan dengan mengambil kira isyarat baru dalam kedudukan kami: bilangan notis penyingkiran hak cipta yang sah yang kami terima untuk mana-mana halaman diberikan," kata Google dalam blog post. "Tempat dengan jumlah notis penyingkiran tertinggi mungkin muncul lebih rendah dalam keputusan kami."

Ini muncul sebagai antara langkah antipiracy yang paling penting yang Google telah pernah guna pakai. Enjin carian syarikat ini adalah laluan di mana kebanyakan orang di planet ini gunakan untuk carian internet. Bagi dua tahun yang lepas, Google telah membuat lebih banyak konsesi kepada pemilik hak cipta, yang telah lama menuntut bahawa Google mengambil langkah untuk mengelakkan enjin carian daripada membantu pelanggaran hak cipta.

Salah satu permintaan terbesar mereka adalah untuk tapak pirate yang tertuduh akan disekat daripada muncul dalam hasil carian. Apa yang tidak boleh dilupakan adalah bahawa terdapat pelbagai jenis tapak yang diindeks dan membantu pengguna untuk ke tapak yang berkongsi filem yang tidak dibenarkan dan juga fail muzik.

Dalam posting blog, Google menyatakan yang niat perubahan ini bukan itu untuk syarikat itu menjadi anggota polis hak cipta tetapi untuk membantu menyingkirkan sumber muzik, filem dan lain-lain media digital yang tidak sah.

Labels: