Google Naik Taraf Custom Search


Google mengumumkan yang mereka ada versi baru elemen Custom Search, markup HTML yang membolehkan anda menambah fungsi carian bermutu pada pelbagai halaman dalam web atau blog anda melalui Google Custom Search Engine.

"Elemen Custom Search menjadikan pengalaman carian (kotak carian dan halaman keputusan) di laman web anda," jelas jurutera perisian Google, Ying Huang. "Dengan mengawal penempatan elemen Custom Search di muka surat anda dan mengkonfigurasi tetapan CSE anda, anda boleh mencipta susun atur disesuaikan yang telah ditalakan untuk rupa dan rasa laman web anda."

Antara muka carian pengguna dengan versi baru menyebabkan berdasarkan tetapan yang disimpan pada server Google Custom Search Engine, dan pengguna tidak lagi perlu copy dan paste kod elemen baru ke dalam laman web mereka apabila mereka mengubah suai CSE mereka.

Versi baru yang sepatutnya untuk mengurangkan masa loading halaman yang boleh memberi kesan kecil pada kedudukan sebenar laman anda di dalam Google. Semua kod elemen dimuatkan secara tidak segerak (asynchronously).

Labels: