Google+ Lancarkan URL Ringkas untuk Profil Anda

Twitter dan Facebook telah menawarkan URL peribadi kepada akaun pengguna selama bertahun-tahun - sesuatu yang belum ada di Google+. Google mengumumkan yang mereka telah mula melancarkan URL ringkas untuk satu set terhad profil dan page Google yang disahkan. Sebagai contoh, anda boleh mencari page rasmi Google+ di google.com/+googleplus.

"Sementara kita belum bersedia untuk semua orang mula menuntut URL mereka sendiri, kami merancang untuk memperluaskan ketersediaan dari masa ke semasa, jadi harap sabar menunggu!" Kata Google.

"Profil Google+ anda adalah tempat untuk anda berkongsi keghairahan anda dengan berjuta-juta orang yang datang ke Google setiap hari," kata googler Saurbh Sharma di Google+ posting.

"Sama ada anda satu jenama pakaian yang menunjukkan fesyen terbaru anda (google.com/+hugoboss), atlet bercakap tentang permainan (google.com/+davidbeckham), atau seorang pelakon yang bercakap tentang peranan kegemaran (google.com/+hughjackman), profil Google+ anda membantu anda berhubung dengan orang-orang yang berkongsi minat anda. Hari ini kami memperkenalkan URL ringkas untuk membuat ia lebih mudah bagi orang untuk mencari profil anda di Google+."

"URL custom ini adalah pendek, mudah diingati yang menghubungkan terus kepada profil atau halaman anda di Google+," kata Sharma. "Sebagai contoh, +TOYOTA kini boleh menggunakan google.com/+toyota untuk memperkenalkan model terbaru mereka, +Britney Spears boleh berkongsi penampilan yang akan datang di google.com/+britneyspears, +Ubisoft boleh berkongsi treler permainan dan video di google.com/+assassinscreed."

Labels: