8.7 Peratus Akaun Facebook adalah Palsu

Minggu lepas, semasa laporan pendapatan suku tahun yang pertama sebagai sebuah syarikat awam, Facebook mendedahkan ia mempunyai 955 juta pengguna aktif bulanan dan 543 juta pengguna aktif bulanan dari peranti mudah alih.

Dalam fail 10-Q yang disiarkan, syarikat itu telah mendedahkan bahawa hampir 20 peratus daripada bilangan paling hampir, 102 juta pengguna, akses rangkaian sosial pada bulan Jun hanya dari peranti mudah alih mereka.

Jadi, berapa banyak akaun-akaun ini adalah palsu? Facebook menganggarkan 8.7 peratus, atau 83.09 juta akaun. Pada bulan Mac, Facebook menyatakan 5-6 peratus daripada akaun adalah palsu atau salinan. Pada masa itu, ini bermakna antara 42.25 juta dan 50.70 juta pengguna.

Adakah ini bermakna bahawa jumlah yang besar akaun palsu telah dicipta dalam tempoh lima bulan lepas? Facebook hanya menjadi lebih telus apabila ia mengenal pasti yang mana satu akaun palsu yang dijejaki. Sebelum ini ia hanya menyenaraikan pengguna pendua dan palsu, dan sekarang Facebook telah pecahkan bilangan: akaun pendua (4.8 peratus), akaun misclassified (2.4 peratus), dan akaun yang tidak diingini (1.5 peratus).

Labels: