Outlook.com Lebih baik dari Gmail

Terdapat beberapa ciri yang membuat Outlook.com lebih baik daripada Gmail. Sebagai contoh Outlook adalah lebih ketat disepadukan dengan SkyDrive, jika anda melampirkan fail yang melebihi had 25 MB, ia secara automatik akan menghantar melalui SkyDrive.


Di sini kita melihat perbezaan utama:

Penyimpanan tanpa had
Outlook menawarkan ruang yang hampir tidak terhad untuk e-mel dan lampiran anda sedangkan Gmail menawarkan ruang simpanan 10 GB bagi akaun percuma. Kapasiti inbox anda secara automatik akan bertambah, kerana anda memerlukan lebih banyak ruang.

Log masuk dengan kata laluan sementara
Ini agak berguna kerana sekarang penggodam dan sumber-sumber lain cuba mengintip e-mel anda. Anda boleh login dengan ID Outlook dari mana-mana komputer tanpa kata laluan sebenar. Setelah anda log masuk, mereka akan meminta nombor telefon bimbit, dan Microsoft akan menghantar teks mesej dengan kata laluan ke telefon bimbit anda. Jadi ia adalah satu ciri keselamatan yang baik.

Integrasi dengan rangkaian sosial yang ketat
Outlook bersepadu dengan Facebook, Twitter dan LinkedIn yang kebanyakan orang menggunakannya hari ini. Dan tidak lama lagi, Skype, untuk membawa konteks yang relevan dan komunikasi ke e-mel anda. Terus dari inbox Outlook.com anda, e-mel anda datang secara live dengan gambar-gambar kawan-kawan anda, update status dan Tweets yang rakan telah berkongsi dengan anda.

E-mel alias dalam Outlook.com
Kadang-kadang kita merasakan keperluan untuk mempunyai alamat sementara untuk berkongsi dengan sumber-sumber kita tidak mahu mendedahkan ID e-mel utama kami. Ciri ini, Outlook membolehkan anda untuk menggunakan beberapa nama samaran dengan akaun e-mel utama anda.

Selain itu, anda ada banyak kelebihan lain berbanding Gmail. Outlook termasuk dengan Office Web Apps percuma - Word, PowerPoint, Excel dan OneNote - yang membolehkan anda melihat dan mengedit lampiran tanpa meninggalkan inbox anda. Outlook.com datang dengan SkyDrive, jadi jika anda menghantar gambar, dokumen, atau apa-apa fail lain, anda boleh meletakkan mereka pada SkyDrive dan jangan risau tentang had lampiran.

Imej dari LifeHacker.com

Labels: ,