Facebook Kini Benarkan Pengguna Padam Search History

Kini, Facebook memberi pengguna mereka keupayaan untuk memantau aktiviti carian mereka dan memadamnya jika itulah apa yang mereka ingin lakukan.

"Mulai hari ini, di samping aktiviti anda lain yang, anda akan dapat lihat carian yang anda buat di Facebook. Sama seperti anda boleh memilih untuk memadam mana-mana siaran anda, anda boleh menggunakan kawalan yang sama sebaris pada Log Aktiviti untuk mengeluarkan apa-apa carian pada bila-bila masa. Adalah penting untuk ingat bahawa tidak ada orang lain boleh melihat Log Aktiviti anda, termasuk aktiviti carian anda," kata Facebook.

Anda hanya perlu pergi ke Timeline dan klik pada "Log Aktiviti". Dari situ, anda hanya perlu klik butang "all" di sudut kanan atas dan mencari "search" antara pilihan. Anda akan melihat senarai yang mengatakan "User searched for _______" dan anda boleh memadam setiap carian.

Menambah carian untuk log aktiviti adalah bukan satu-satunya apa yang Facebook lakukan untuk meningkatkan privasi pengguna. Mereka juga memperkenalkan plugin sosial baru dipanggil Shared Activity, yang akan membolehkan pemaju untuk memberikan pengguna cara untuk mengawal aktiviti yang mereka berkongsi dengan rakan-rakan di seluruh aplikasi web.

Labels: