Gambaran Ibu Pejabat Angkasa Apple


Bagaimana rupa kapal angkasa akan kelihatan jika ia direka oleh Apple?

9to5Mac memperoleh imej dari sumber yang tidak dinamakan. Menurut lukisan-lukisan ini, kampus akan mempunyai laluan pejalan kaki yang melihat keluar ke halaman di dalam bangunan berbentuk bulat, banyak ruang berkumpul, dan berasa hampir seperti kedai Apple - banyak kaca dan tempat-tempat untuk melihat ke tingkat bawah.

Kampus angkasa pada asalnya dibawa sebelum Majlis Bandaraya Cupertino oleh bekas ketua eksekutif Apple Steve Jobs. Majlis itu kemudiannya dihantar ke beberapa pentafsiran kampus pada laman webnya pada bulan Disember 2011. Pentafsiran ini menunjukkan bahawa kejuruteraan firma terkenal Arup, firma seni bina landskap Davis Langdon, dan firma seni bina London Foster + Partners semua bekerja dalam projek ini. Mereka juga disenaraikan pada lukisan hari ini.

Ia akan dibina di atas alasan-alasan yang asalnya dimiliki oleh HP, dan benar-benar kelihatan bulat, kapal angkasa berongga keluar. Ia akan menempatkan 33,000 pekerja lebih 2.8 juta kaki persegi, 300,000 yang akan dikhususkan untuk kemudahan penyelidikan sahaja.

Khabar angin mengatakan kampus mungkin akan selesai dibina pada tahun 2015, dan sudah pasti akan memberi manfaat kepada masyarakat Cupertino dari segi mewujudkan peluang pekerjaan.

Labels: ,