Google Akan Tamatkan Beberapa Lagi Perkhidmatan Mereka

Google meneruskan projek "spring cleaning," mengumumkan bahawa mereka akan menutup beberapa lagi perkhidmatan.

Mereka akan mula menamatkan AdSense for Feeds, ia akan ditutup sepenuhnya pada 3 Disember. Publishers masih boleh menggunakan URL FeedBurner powered by Google.

Bermula 16 Oktober, pengguna Google tidak lagi akan mampu untuk memuat naik gambar dengan Classic Plus, yang telah membolehkan mereka muat naik atau pilih imej untuk digunakan sebagai latar belakang pada Google.com. Perkhidmatan itu akan dimatikan pada bulan November.

Syarikat itu mengukuhkan storan Google dalam Picasa dan Drive sepanjang beberapa bulan akan datang. "Pengguna akan mempunyai 5 GB penyimpanan percuma di kedua-dua perkhidmatan," syarikat itu berkata. "Jika anda membayar untuk penyimpanan, penyimpanan percuma anda sekarang akan dikira ke arah jumlah anda. Jadi, jika anda membeli pelan 100GB, ia akan memberikan anda 100GB penyimpanan jumlah bukannya menambah kepada apa yang anda sudah. Kami percaya pendekatan ini akan membuat ia lebih mudah untuk pengguna. Untuk penyimpanan percuma dan berbayar, pengguna yang dah hampir penuh dengan penyimpanan semasa mereka akan mempunyai jumlah yang sama penyimpanan selepas perubahan ini."

Google juga akan menghentikan laporan +1 dalam Webmaster Tools, supaya semua orang boleh memberi tumpuan kepada laporan sosial dalam Google Analytics.

Baca pengumuman penuh Google di sini.

Labels: