Pengasas Friendster Lancarkan Perkhidmatan Baru


Pengasas Friendster, Jonathan Abrams telah memperkenalkan laman rangkaian sosial pertama pada 2002, kini beliau melancarkan perkhidmatan berita sosial baru.

Nuzzel, mengumpul berita rakan-rakan anda yang telah berkongsi merentasi rangkaian sosial. Ia menyusun mereka ke dalam kategori, dan bahagian tambahan yang dipanggil "berita yang anda mungkin telah terlepas." Laman itu dilancarkan pada Khamis.

Pengguna Nuzzel boleh log masuk ke laman web menggunakan akaun Facebook atau Twitter, dan sistem mereka mengumpul link kepada artikel berita yang dikongsi oleh rakan-rakan atau pengikut. Perkhidmatan ini juga merangkumi kandungan yang disyorkan yang tidak dikongsi melalui rangkaian pengguna.

Abrams tidak asing untuk startups web, setelah sebelum ini melancarkan Socializr dan HotLinks, dan kini mengendalikan Den Founders di San Francisco, California, tetapi dia mencipta Nuzzel bersendirian. Abrams mencipta laman berdasarkan pengalaman Twitter - dia mendapati dia telah mendapat berita lebih kerap daripada akaun dia ikuti dan bukannya melalui suapan RSS, tetapi dia masih hilang banyak cerita. Dia belum menimbulkan sebarang dana untuk laman web atau mengupah mana-mana pekerja.

Labels: