Twitter Lancarkan Reka Bentuk Baru Laman Profil


Ketua Pegawai Eksekutif Twitter, Dick Costolo melancarkan reka bentuk baru untuk halaman profil Twitter. Apa yang anda lihat di atas adalah bagaimana laman rasmi Twitter kelihatan di web, iPad, iPhone, dan Android.

Perkara pertama yang anda akan notis adalah  terdapat satu imej gergasi di bahagian atas profil. Twitter memanggilnya sebagai "header photo," dan mereka mengatakan bahawa ia akan membantu pengguna "meluahkan perasaan serta-merta, di mana-mana."

Apabila pengguna memuat naik foto header, bahawa gambar yang sama akan dilihat merentasi semua peranti. Kini, pengguna mempunyai tiga gambar yang berbeza . Foto header baru, gambar profil mereka lebih kecil (yang dimasukkan di dalam gambar header), dan gambar latar belakang (di web sahaja).


"Walaupun gambar header menjadikan profil anda mudah dan konsisten pada iPhone, iPad dan Android, anda akan juga masih mempunyai foto tambahan - gambar latar belakang - di twitter.com. Muat naik imej latar belakang untuk melengkapkan header anda dan gambar profil," kata Twitter dalam blog post.

Di telefon bimbit, halaman profil Twitter telah menerima naik taraf lain. Kini, stream gambar pengguna akan muncul betul-betul di bawah tweet pengguna yang paling terkini, dan pengguna swipe kiri atau kanan melalui imej kecil dan boleh memilih gambar untuk melihat dalam skrin penuh.

Gambar header baru Twitter memberikan pengguna cara lain untuk membuat halaman mereka sendiri, dan yang berlaku bagi orang-orang dan jenama. Ia seakan gambar cover pada laman profil Facebook anda.

Labels: