YouTube Tetap Simpan Video Anti-Islam

Google Inc menolak permintaan White House untuk menimbang semula keputusan bagi menyimpan video kontroversi dalam YouTube yang telah menyalakan protes anti-Amerika di Timur Tengah.

YouTube berkata ia telah menapis video di India dan Indonesia selepas menyekat ia pada hari Rabu di Mesir dan Libya, di mana kedutaan AS telah diserbu oleh penunjuk perasaan yang marah.

Pada hari Selasa, Duta AS ke Libya dan tiga rakyat Amerika lain terbunuh dalam pengepungan berapi di kedutaan di Benghazi. Google berkata ia terus menyekat klip untuk mematuhi undang-undang tempatan dan bukannya sebagai tindak balas kepada tekanan politik.

"Kami telah menghalang akses kepada maklumat itu di negara-negara di mana ia adalah menyalahi undang-undang seperti India dan Indonesia, serta di Libya dan Mesir, memandangkan situasi yang sangat sensitif dalam kedua-dua negara," kata syarikat itu. "Pendekatan ini adalah selaras sepenuhnya dengan prinsip-prinsip yang kita mula-mula dibentangkan pada 2007."

Pegawai White House telah meminta Google lebih awal pada hari Jumaat untuk menimbang semula sama ada video itu telah melanggar terma perkhidmatan YouTube. Garis panduan tersebut boleh dilihat di http://www.youtube.com/t/community_guidelines.

Google berkata pada hari Rabu bahawa video itu adalah di dalam garis panduan. Pihak berkuasa AS berkata bahawa mereka sedang menyiasat sama ada pengeluar filem itu, Nakoula Basseley Nakoula, rakyat Mesir beragama Kristian Koptik di California Selatan, telah melanggar segi pelepasan penjara. Basseley telah disabitkan kesalahan pada tahun 2010 untuk penipuan bank dan dibebaskan dari penjara pada Jun lalu.

Labels: ,