450 Juta Orang Gunakan Mozilla Firefox

Mozilla FirefoxFirefox menyambut ulangtahun ke 10 baru-baru ini dan walaupun sambutan tidak terlalu meriah, pencinta pelayar ketiga paling popular di dunia itu telah berminat untuk mengatakan "terima kasih kepada semua orang".

Firefox pertama kali dilancarkan secara rasmi di bawah moniker pada 23 September 2002. Sehingga 21 February 2008, terdapat kira-kira 500 juta kali ia dimuat turun. Pada masa ini Microsoft Internet Explorer masih popular tetapi Firefox tetap mendapat tarikan di kalangan pengguna yang mahu 'melakukan sesuatu yang lebih' dengan pelayar mereka.

Pembebasan Firefox 3.0 pada bulan Jun 2008 adalah begitu diterima baik di mana ia menetapkan rekod program yang apling banyak dimuat turun dalam tempoh 24 jam. Sejak itu banyak lelaran telah datang dan pergi untuk pelayar popular dan pengguna telah datang dan pergi. Dalam tahun-tahun akhir aduan telah dibuat bahawa Firefox telah menjadi perlahan dan membosankan untuk digunakan, ia juga menyaksikan persaingan dari Google Chrome, pelayar yang kini telah menggantikan Internet Explorer sebagai yang paling popular.

Tetapi Firefox masih kuat dan berterima kasih kepada pengguna yang setia ia telah menetap ke dalam pangkalan pengguna yang stabil sebanyak 450 juta.

Labels: