Apa yang Terbaru dalam Android 4.2?

Google terpaksa membatalkan acara Android di New York City kerana bencana Hurricane Sandy, tetapi itu tidak menghalang mereka daripada membatalkan pengumuman.

Google mengumumkan semua ciri-ciri baru dalam Android 4.2, OS tersebut menjana Nexus 10 dan Nexus 4. Nexus 7 juga akan mendapat naik taraf nanti. Ia membawa beberapa penambahan baru untuk Android termasuk ciri-ciri yang sepatutnya ada dari awal.

Pertama adalah kamera photo sphere baru. Ia membolehkan mana-mana kamera untuk mengambil gambar panorama luas. Sila lihat video berikut:


Ciri terbaik baru dalam Android 4.2 adalah salah satu yang sepatutnya berada di sana dari awal. Tablet kini boleh mempunyai beberapa akaun dengan setiap orang dalam rumah dapat menubuhkan akaun mereka sendiri yang unik yang hanya mereka boleh akses. Peranti mudah alih menjadi lebih dan lebih seperti komputer peribadi.

Satu lagi tambahan besar dalam Android 4.2 adalah notifikasi yang expandable dan actionable. Pengguna kini boleh terus mengambil tindakan ke atas notifikasi tanpa perlu untuk membuka aplikasi. Ia adalah peningkatan yang besar ke atas Android yang membantu meningkatkan produktiviti.

Android 4.2 akan menjadi yang pertama boleh didapati di semua peranti Nexus termasuk telefon pintar Nexus 4 dan tablet Nexus 10. Belum diketahui jika peranti lain sedang menunggu  untuk dinaik taraf dari Android 4.1, seperti Galaxy S III, akan mendapat Android 4.2 tahun ini.

Labels: