Google Akan Umumkan Android 4.2 dan Peranti Nexus Baru

Gergasi carian itu akan memperkenalkan versi terbaru sistem operasi Android, yang dikenali sebagai Android 4.2, pada acara yang dijadualkan pada 29 Oktober di New York. Bukannya Pie Key Lime seperti yang kita dengar dari khabar angin, ia akan dikenali sebagai Android 4.2+, atau versi Jelly Bean yang dikemaskini.

Google juga akan mempamerkan peranti pertama untuk menjalankan Android 4.2, termasuk tablet high-end, Nexus 10, dari Samsung Electronics, dan telefon Nexus pertama LG Electronics, Nexus 4. Juga menunjukkan versi terkini tablet Nexus 7 yang dikeluarkan pada Julai lepas.

The Next Web pertama kali melaporkan senarai produk yang dirancang. Acara itu menandakan Nexus Google, dengan tiga peranti dijadualkan untuk diperkenalkan pada masa yang sama. Program Nexus telah lama menjadi cara mempamerkan versi terbaru sistem operasi Android Google.

Di samping low-end Nexus 7, Google kini akan menawarkan high-end tablet Nexus 10 dibina oleh Samsung. Peranti itu dijangka beresolusi yang lebih tinggi daripada iPad generasi ketiga. Tablet akan menjadi lebih sejajar dengan harga produk-produk lain, termasuk Galaxy Tab 2 10.1 dan Galaxy Note 10.1.

LG pula akan mendapat peluang untuk bersinar dengan Nexus 4, yang merupakan versi Optimus G. Telefon pintar Optimus ini akan mempunyai pemproses quad-core Snapdragon dari Qualcomm, 2 megabait RAM. 1280 x 768 paparan, 16GB storan dalaman, dan kamera 8 megapiksel. Tidak seperti Optimus G, Nexus 4 tidak akan menjadi peranti LTE.

Labels: ,