Google Kini lebih Kaya dari Microsoft

google
Selepas lapan tahun tersenarai di bursa saham, gergasi carian internet Google, kini lebih bernilai daripada Microsoft untuk kali pertama. Jumlah pasaran Google kini bernilai $249 bilion berbanding Microsoft $247 bilion.

Ada beberapa sebab mengapa Google telah mengatasi Microsoft. Ia bukan lagi hanya faktor enjin carian untuk web, tetapi Google telah mengembangkan rangkaian perkhidmatan dan produk secara besar-besaran, melahirkan sistem operasi Android, pejabat perisian produktiviti, produk TV internet dan hampir monopoli pengiklanan dalam talian.

Imej dari Google Finance
Pertumbuhan besar dalam pengkomputeran mudah alih dan kemerosotan perlahan dalam penggunaan komputer peribadi (desktop, komputer riba dan sebagainya), telah menyaksikan Microsoft kehilangan dominasi dan Google berkuasa.

Microsoft masih membuat sebahagian besar hasil dari sistem operasi Windows. Sistem operasi telefon pintar Microsoft terikat kepada produk mudah alih Nokia yang mempunyai bahagian pasaran yang rendah berbanding Apple dan peranti Android.

Labels: ,