Internet di Hong Kong Paling Laju, 49.2 Mbps

Kelajuan internet semakin meningkat. Anda tidak perlu apa-apa jenis analisis untuk mengetahuinya. Tetapi jika anda mahu tahu berapa banyak dan berapa kelajuan internet dunia sebenar, State of the Internet Akamai adalah tempat yang baik untuk bermula.

Laporan terkini, bagi suku kedua menunjukkan beberapa trend yang menarik. Walaupun secara keseluruhan kelajuan adalah lebih baik daripada tahun lepas dalam tempoh yang sama, banyak negara teratas menyaksikan penurunan daripada kelajuan diukur pada suku pertama 2012.

Korea Selatan menyaksikan penurunan 9.8 peratus dalam kelajuan sambungan internet dari suku pertama tahun ini. Tapi ia masih mempunyai internet terpantas di planet ini dengan kelajuan 14.2 sambungan Mbps purata, 2.9 peratus lebih daripada pada Q2 2011.

Dalam segi kelajuan purata puncak, kelajuan yang pengguna internet boleh harapkan untuk dicapai apabila sambungan mereka bekerja pada tahap terbaik. Hong Kong mengambil mahkota di sini, dengan 49.2 Mbps, diikuti rapat oleh Korea Selatan dengan 46.9 Mbps. Kelajuan puncak meningkat sebanyak 31 peratus di Korea Selatan pada tahun lalu, jadi ia boleh mengambil tempat teratas tidak lama lagi.

Tetapi Korea Selatan kembali ke kedudukan teratas dalam carta jalur lebar "tinggi", di mana Akamai hanya melihat pada sambungan melebihi 10 Mbps. Di sini, Korea Selatan berbangga bahawa 40 peratus daripada pengguna internet mempunyai lebih daripada 10 Mbps, peningkatan 49 peratus daripada tahun lepas dalam tempoh yang sama.

Labels: ,