Kembalikan Perkhidmatan Google dalam Windows 8

Google mencipta website untuk pengguna Windows 8 yang dipanggil "Get Your Google Back". Website yang menggalakkan pengguna untuk memasang aplikasi baru Google Search Metro dan Chrome, yang tidak terdapat dalam Windows Store dan tidak boleh dipasang dalam Windows 8 RT.

Aplikasi carian Google kelihatan seperti pada iPad dan menawarkan ciri-ciri yang sama: carian suara, antara muka baru untuk carian imej, Google Instant, pintasan kepada aplikasi Google.

Terdapat juga video yang membantu anda "mendapatkan kembali Google anda" dan "menjadikan Windows 8 lebih familiar".


Ada beberapa aplikasi pada Windows 8 mengintegrasikan dengan perkhidmatan dalam talian Microsoft, seperti Bing Maps, Bing News, Bing Travel, Bing Search, Bing Cuaca, SkyDrive. Microsoft tidak memasukkan Windows Essentials Live dalam Windows 7 dan salah satu sebab ialah mungkin kebimbangan antitrust.

Microsoft terpaksa mengeluarkan Windows Media Player dalam Windows versi khas bagi Eropah dan menambah tetingkap pelayar untuk membantu pengguna memasang pelayar yang lain. Sekarang Microsoft masih mempunyai kedudukan dominan dalam sistem operasi, tetapi ia tidak mengambil berat tentang perisian antivirus, aplikasi untuk perkhidmatan dalam talian, sebuah kedai aplikasi yang menghadkan pilihan pengguna.

Labels: , ,