Presiden Operasi Google Brazil Ditahan

Fabio Jose Silva CoelhoYoutube telah menjadi pelaburan yang baik untuk Google tetapi pada masa yang sama ia membawa banyak kesengsaraan pada poket dan profil awam Google. Baru-baru ini Google terpaksa mengimbangkan kebebasan bersuara dan penapisan ke atas video kontroversi anti-Islam yang telah dihoskan di Youtube.

Kali ini di Brazil di mana hakim telah mengarahkan penangkapan presiden operasi Google, Fabio Jose Silva Coelho. Perintah mahkamah berpunca daripada permintaan yang tidak diendahkan untuk pembuangan kandungan "serangan" yang dihoskan di Youtube. Rupa-rupanya calon mayor itu mempunyai beberapa "kenyataan mencaci" yang dibuat tentang mereka.

Fabio, sudah tentu, bukan orang yang bertanggungjawab membuang video, tetapi di mata mahkamah beliau memegang tanggungjawab muktamad untuk apa-apa tindakan. Mahkamah membuat keputusan terbaik pada perintahnya dan laporan bahawa Fabio sememangnya ditangkap. Google di sisi lain bersiap sedia untuk melawan perintah mahkamah untuk mengeluarkan video.

Menurut kenyataan Google, "Google membuat rayuan atas keputusan mahkamah untuk membuang video dari YouTube, kerana sebagai platform, kami tidak bertanggungjawab untuk kandungan yang dimuat naik ke laman web kami."

Labels: