Wikipedia Kini Percuma di Peranti Mudah Alih

wikipedia freePihak DiGi sebelum sudah mengumumkan yang mereka menyediakan laman Wikipedia secara percuma kepada pengguna mereka. Wikimedia berterusan untuk memperluaskan jangkauan mereka. Matlamat Wikipedia adalah untuk menjadikan maklumat seberapa banyak yang boleh didapati dengan meluas.

Malah, masalah yang lebih besar mendapatkan seberapa pengguna yang boleh. Walaupun akses internet boleh dianggap sebagai hak asasi manusia di beberapa tempat, ia tidak sejagat.

Telefon bimbit berubah bahawa ia semakin hampir ke titik di mana lebih ramai orang mengakses web melalui telefon mereka, lepas tu baru melalui desktop.

Ini adalah mengapa program Zero dari Wikimedia adalah penting. Melaluinya, ia bekerjasama dengan penyedia perkhidmatan mudah alih di seluruh dunia untuk menawarkan akses kepada Wikipedia secara percuma.

Kos data adalah salah satu halangan besar untuk orang ramai menggunakan web pada telefon mereka di kebanyakan tempat. Dengan menyediakan Wikipedia secara percuma, orang ramai boleh menggunakan telefon mereka untuk melayari web,.

Wikipedia Zero menyediakan versi laman web teks sahaja, tetapi ia sudah cukup memadai untuk mencari maklumat. Secara keseluruhan, kira-kira 230 juta orang kini mempunyai akses percuma ke Wikipedia melalui program Zero.

Labels: ,