Yahoo Akan Lancarkan Homepage Baru

Yahoo dilaporkan akan melancarkan reka bentuk semula homepage (laman utama) mereka. Ia tidaklah berbeza sepenuhnya, tetapi ia adalah berbeza.

Laman Business Insider telah mendapat beberapa screen shots. Berikut adalah salah satu menunjukkan apa yang ia kelihatan:


Sebagai perbandingan, ini adalah apa yang versi lama/sekarang kelihatan:


Elemen yang paling ketara adalah kehilangan kotak Trend Yahoo dari sudut atas kanan. Ia akan dipaparkan dalam format senarai di kolum kiri. Sementara itu, senarai laman web Yahoo yang muncul sedikit sempit untuk menampung senarai trend. Mana-mana laman yang hilang mungkin masih boleh diakses melalui pautan "more". Mereka juga membuat ruang kecil dengan membuang perkataan "Yahoo! Sites"di bahagian atas senarai itu.

Yahoo juga meringkaskan header, menambah bar kelabu gelap yang merangkumi logo (yang telah bertukar dari ungu ke putih), kotak carian, tanda dalam pautan dan pautan emel. Terdapat menu drop-down untuk pilihan carian di sebelah kotak carian, dan "search" telah dikeluarkan dari butang carian ditukar dengan ikon carian.

Sama ada anda pengguna Yahoo atau tidak, ia adalah sukar untuk mengabaikan betapa besar homepage Yahoo. Pernahkah anda lihat realtime pageview untuk Yahoo? Anda boleh akses di sini.

Labels: