Firefox Sambut Ulang Tahun ke 8

Firefox pertama kali dilancarkan pada lapan tahun lalu. Sejak itu, kedua-dua Firefox dan web telah melangkah jauh ke hadapan. Pada masa itu, web sedang dikuasai oleh Internet Explorer 6. Hampir semua orang menggunakannya dan Microsoft gembira denganya.

Terdapat pelayar lain, Opera sebagai contoh, tetapi ia tidak memberi apa-apa kesan hingga sekarang, penguasaan pasaran yang tidak ketara, terutamanya di Amerika Syarikat.

Firefox 1.0 muncul dan menunjukkan bahawa pelayar web sepatutnya pantas, intuitif, boleh mematuhi standard, boleh menjadi bebas dan menjadi seronok, dan ia bukan sahaja terus hidup tetapi berkembang maju.

Microsoft akhirnya mula membangunkan Internet Explorer baru dan IE7 masih kurang berjaya, ia merupakan satu peningkatan yang besar ke atas IE6, begitu juga dengan IE8. Namun, bila IE9 keluar, Microsoft menunjukkan bahawa ia boleh mengikuti piawaian dan boleh meletakkan pelayar web yang moden dan pantas.

Pengaruh Firefox pada Chrome, yang dilancarkan empat tahun lalu, empat tahun selepas Firefox pertama, adalah jelas. Chrome telah dicipta oleh beberapa pemaju dan pencipta Firefox. Tetapi Mozilla mempunyai pemandangan untuk cabaran baru, seperti untuk mudah alih. Firefox untuk Android menjadi lebih pantas dan lebih popular dan Mozilla bahkan membina sistem operasi Firefox untuk peranti mudah alih.

Labels: