Microsoft Kena Saman disebabkan Windows Live Tiles

Microsoft sudah menghadapi tindakan undang-undang berkaitan dengan Windows yang baru dilancarkan, dengan pereka teknologi sistem operasi menuduh Microsoft meniru paten untuk "tiles".

SurfCast, dalam aduan yang difailkan di Mahkamah Daerah AS di Maine, SurfCast berkata Microsoft melanggar salah satu daripada empat paten - No 6724403 - dengan "membuat, menggunakan, menjual, dan menawarkan untuk menjual peranti dan produk perisian" merangkumi paten SurfCast. Ini termasuk peranti mudah alih menggunakan Windows Phone 7 dan Windows Phone 8 serta PC menggunakan Windows 8/RT.

Syarikat itu juga berkata Microsoft menyumbang kepada pelanggaran dengan menggalakkan pemaju untuk membuat aplikasi tiles untuk Windows Store.

SurfCast meminta mahkamah untuk mendakwa Microsoft yang telah secara langsung dan tidak langsung melanggar paten, dan ia mahu Microsoft untuk "membayar kepada SurfCast semua kerosakan yang ditanggung SurfCast kerana pelanggaran paten Microsoft."
Paten oleh SurfCast
Sementara itu, Jurucakap Microsoft berkata syarikat itu "yakin kita akan membuktikan kepada mahkamah bahawa dakwaan ini adalah tanpa merit dan Microsoft telah mencipta pengalaman pengguna yang unik."

SurfCast bagaimanapun, berkata mereka memulakan teknologi itu terlebih dahulu. Laman webnya menyatakan syarikat yang mereka "konsep baru" dan memfailkan untuk paten yang berkaitan dengan "tiles" pada Oktober 2000. Paten itu akhirnya telah dikeluarkan pada April 2004, dan SurfCast berkata Microsoft tdah ahu apabila mereka memfailkan permohonan paten sendiri - No 7933632 - berkaitan untuk Live Tiles.

Labels: