Twitter Bakal Perkenalkan Foto Filter Sendiri, Seperti Instagram

Twitter nampaknya sudah bersedia untuk bersaing dengan Instagram secara langsung dengan menawarkan foto filter (penapisan foto) sendiri. Fungsi tersebut akan terdapat pada aplikasi mudah alih Twitter.

Menurut laporan The New York Times, "dalam bulan-bulan akan datang, Twitter merancang untuk mengemaskini aplikasi mudah alih untuk memperkenalkan penapis untuk gambar yang akan membolehkan orang ramai untuk berkongsi imej yang diubah di Twitter dan memintas Instagram."

Jika perkara itu benar, ia berpotensi untuk menjadi satu langkah yang sangat besar bagi Twitter, kerana ia boleh membiarkan pengguna mengambil gambar pada telefon pintar daripada menggunakan Instagram. Sama ada atau tidak, Twitter boleh mewujudkan keghairahan pengguna untuk mengambil dan berkongsi gambar tersebut.

Facebook membeli Instagram mungkin untuk memastikan ia keluar dari tangan Twitter. Selepas itu, ramai pemerhati beranggapan Twitter akan membeli perkhidmatan perkongsian foto sendiri. "Selepas bertemu dan menilai beberapa syarikat, eksekutif Twitter memutuskan yang harga tidak padan dengan barangan, dan memutuskan syarikat itu boleh membina penapis sendiri dan," lapor Times.

via The New York Times

Labels: ,