Malaysia Rancang Kukuhkan Keselamatan Telekomunikasi

Pada persidangan Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa (ITU) Telecom World 2012, Malaysia merancang untuk membangkitkan isu berkaitan jaringan keselamatan dalam telekomunikasi. Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata Malaysia akan menekankan jaringan keselamatan.

Ia termasuk yang dihantar keluar dalam bentuk isyarat radio dan melalui internet akan diberi keutamaan. Ini bermakna bahawa perlu ada jaringan keselamatan yang berkesan, tanpa mengira maklumat itu dihantar melalui isyarat kabel atau satelit.

Rais berkata, isu keselamatan ini juga banyak merujuk kepada penggunaan Internet oleh anak-anak. Beliau berkata Malaysia akan membentangkan pandangan bahawa jaringan keselamatan diperlukan untuk dilihat sebagai selamat oleh pengguna Internet global.

"Malaysia akan terus memainkan peranan aktif dalam memastikan bahawa mesej dan dasar mengenai telekomunikasi akan diberikan pengiktirafan," ujar beliau.

Beliau memetik beberapa insiden di mana beberapa laman web di Malaysia digodam beberapa kali oleh orang luar tanpa apa-apa tindakan diambil terhadap penggodam kerana kekurangan persefahaman serantau mengenai isu tersebut.

via The Star

Labels: