Mozilla Keluarkan Year in Review 2012

2012 telah menjadi tahun yang bersejarah untuk Internet walaupun usaha terbaik pengamal undang-undang dan kumpulan antarabangsa untuk mengawal kebebasan internet. Google dan Facebook telah menoleh ke belakang sepanjang tahun ini, dan telah berkongsi beberapa statistik mengenai apa yang telah trending sejak tahun lepas.

Sekarang giliran Mozilla, pembuat pelayar Firefox yang popular, telah menyediakan retrospektif sendiri pada tahun 2012.

Bagi Mozilla, peristiwa besar tahun ini ialah apabila Firefox mencapai 3 bilion muat turun add-on pada bulan Julai. Firefox sendiri menerima banyak kemas kini sepanjang tahun, dalam Firefox 17 yang ditambah API Sosial dan Facebook Messenger.

Apa seterusnya yang akan dilakukan oleh Mozilla pada tahun 2013? Mereka mengatakan bahawa ia akan terus matang dan mengembangkan pelayar web. Salah satu langkah pertama adalah untuk meneruskan pembangunan API Sosial dan mengembangkan "konsep apa yang pelayar boleh".

Mereka juga akan terus untuk menggerakkan pengguna untuk "membuat dan membina dunia yang kita mahu berdasarkan perkara yang menakjubkan, terbuka, telus, dan kuat yang kita panggil Web."


Labels: ,