Puncak Semangat Sdn Bhd mendapat Lebih Jalur Lebar

Puncak SemangatPendatang baru dalam bidang telekomunikasi, Puncak Semangat Sdn Bhd (PCSB) telah diberi peruntukkan jalur lebih (bandwidth) yang lebih oleh kerajaan Malaysia. Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) memberitahu, langkah ini adalah untuk menggalakkan syarikat-syarikat baru.

PCSB, ditubuhkan pada tahun 2010 dan ada kaitan kepada jutawan Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary, telah menerima 40Mhz daripada 2.6Ghz band spektrum di bawah peruntukan kerajaan, manakala tujuh syarikat telekomunikasi lain menerima hanya 20MHz.

PCSB juga berjalan bersama i-Media Broadcasting Solutions Sdn Bhd dan REDtone Network Sdn Bhd untuk infrastruktur siaran digital terestrial kontrak untuk menukar sistem penyiaran analog ke digital.

"Kita memerlukan pemain (syarikat) baru dan ia adalah hak kami untuk memberi anugerah kepada mana-mana syarikat yang kita pilih. Puncak Semangat telah mengemukakan cadangan perniagaan yang baik," kata Datuk Mohamed Sharil, pengerusi SKMM.

Mohamed Sharil berkata semua syarika telah diperuntukkan jalur lebar yang mereka perlukan, manakala 40Mhz yang diperuntukkan kepada PCSB adalah minimum bagi permulaan yang perlu bersaing.

via The Malaysian Reserve

Labels: ,