Pengguna dinasihatkan Jangan Gunakan Java Buat Masa Sekarang


Pihak jabatan keselamatan komputer Amerika mengeluarkan kenyataan bahawa tiada siapa yang harus menggunakan Java buat masa sekarang sehingga Oracle membetulkan lubang yang membenarkan penggodam untuk menyelinap masuk di dalam komputer anda dan mencuri maklumat.

Selain itu, lubang atau kelemahan itu juga membolehkan penyerang menhyambungkan komputer anda sehingga botnet, atau rentetan komputer yang boleh digunakan untuk melakukan jenayah siber. Perisian yang berniat jahat (malicious) diedarkan melalui laman web yang dijangkiti.

"Kelemahan Java sekarang dan sebelumnya telah disasarkan secara meluas oleh penyerang, dan Java kelemahan baru mungkin ditemui," kata penasihat Homeland Security dari AS. "Untuk mengelakkan dari perkara buruk berlaku, pengguna dinasihatkan untuk mematikan aplikasi Java dalam pelayar web sehingga kemaskini disediakan."

Java adalah bahasa pengaturcaraan digunakan secara meluas, diselia oleh Oracle, yang berjalan di atas platform yang berlainan, termasuk PC, Mac, dan peranti mudah alih. Program Java sepatutnya berjalan di dalam "sandbox," tetapi penyelidik keselamatan baru-baru ini mendapati kelemahan yang membolehkan penyerang untuk menjangkiti sistem komputer dengan perisian yang seterusnya membolehkan mereka untuk mencuri maklumat peribadi.

Labels: , ,