Tidak Semua Video di YouTube akan dapat ditonton Secara Percuma

YouTube cukup besar menjadi pelabuhan kepada ekosistem pembuat video. Menjana pendapatan yang agak lumayan. Namun semua itu datang dari hasil iklan. YouTube telah bekerja untuk mendapatkan lebih ramai orang untuk menonton iklan, mendapatkan pengiklan untuk membayar lebih.

Khabar angin terbaru, laman web ini akan mula membenarkan pembuat video untuk menyekat akses kepada beberapa video mereka dan meminta penonton untuk membayar untuk melanggan.


Menurut AdAge, YouTube menguji sistem dengan sebilangan kecil pembuat video. Buat masa sekarang, ia seolah-olah bahawa YouTube melihat langganan bulanan di sekitar $1 kepada $5 untuk saluran premium baru.

Itu hanya untuk permulaan, YouTube boleh mengembangkannya untuk pay-per-view untuk acara-acara secara langsung, seperti konsert atau persidangan dan à la carte pembayaran untuk video seperti selp-help atau video pengajaran.

Buat masa sekarang, Google dan YouTube belum keluarkan apa-apa kenyataan tentang perkara ini. "Kami telah lama mengekalkan bahawa kandungan yang berbeza memerlukan jenis model pembayaran," Google memberitahu AdAge.

Labels: