Laman Baru Yahoo dilancarkan

Yahoo akhirnya melancarkan homepage serba baru yang mereka usahakan beberapa bulan lepas. Ia mungkin perubahan terbesar sejak Marissa Mayer menjadi Ketua Pegawai Eksekutif (CEO).

Salah satu perkara pertama yang anda akan perasan mengenai laman baru, ia melambangkan latar belakang Mayer, seorang yang pembersih. Ia hampir minimalistik seeperi halaman utama Google.

Susun atur keseluruhan adalah sama, anda akan mendapat senarai laman Yahoo di sebelah kiri, berita utama di tengah-tengah dan tren carian di sebelah kanan.


Yahoo juga memperkenalkan personalized news feed, lebih kurang sama dengan Facebook. Suapan mengandungi cerita mengenai topik yang anda ikuti, tetapi juga item berita kawan-kawan anda suka atau baca, jika anda log masuk dengan akaun Yahoo atau Facebook. Suapan juga mempunyai skrol tidak terbatas (infinite scroll).

"Direka untuk menjadi lebih intuitif dan peribadi, pengalaman baru Yahoo! adalah tentang minat dan keutamaan anda. Sejak aliran maklumat telah menjadi paradigma pilihan di web, kami memperkenalkan newsfeed dengan infinite scroll, membiarkan anda mengalami hampir suapan tidak berkesudahan artikel berita," jelas Marissa Mayer.

Satu lagi tambahan yang menarik untuk laman utama adalah aplikasi, seperti aplikasi cuaca, serta harga saham dan sebagainya. Akhirnya, laman baru ini menyesuaikan saiz skrin anda dan berfungsi dengan sempurna di tablet dan telefon. Sila ke ycorpblog.com untuk maklumat lanjut.

Labels: