Mozilla Tidak akan Pernah Bertukar ke Webkit

Opera dah pun meninggalkan perjuangan enjin Presto mereka, nampaknya sekarang Mozilla sahaja pelayar web popular yang tidak gunakan enjin WebKit. Walaupun masih ada Internet Explorer, tapi ia macam tak wujud untuk bersaing dengan pelayar web lain.

Walaupun WebKit kini menguasai, Mozilla tidak akan beralih arah sebab mereka menjana wang yang cukup dengan Firefox.

CTO Mozilla, Brendan Dawuhan menjelaskan perkara ini, Mozilla bukan Opera dan peralihan kepada WebKit bukan sahaja akan menjadi tidak praktikal, ia juga akan berlawanan dengan apa yang Mozilla pertahankan selama ini.

"Pada ketiga-tiga tahap visi, strategi, dan sudah tentu pelaksanaan, Mozilla mempunyai sebab-sebab yang baik untuk terus berkembang dengan Gecko, dan juga untuk penyelidikan enjin yang kebanyakannya baru," jelas Dawuhan.

Dari segi praktikal, bertukar bermakna berputus asa pada kerja yang sudah sedekad dan akan mengambil masa bertahun-tahun untuk mencapainya, manakala faedah pertukaran tidak begitu jelas. Kebanyakan orang tidak peduli enjin apa yang pelayar mereka gunakan selagi ia berfungsi.

Mozilla mempunyai perjuangan yang sukar, ia mempunyai bahagian pasaran ketiga terbesar pada desktop dan pasaran saham hampir sifar pada peranti mudah alih.

Labels: