Facebook Bakal Lancarkan "Home on Android"

Nampaknya Facebook telah menyiapkan sesuatu, khabar angin Facebook Phone akhirnya terjawab. Facebook telah menjemput media untuk acara yang digelar "Come See Our New Home on Android," yang akan diadakan pada 4 April.

Namun, ia mungkin hanyalah sebuah launcher baru untuk Android, bagi menggantikan launcher default, yang akan bekerja pada semua peranti Android di luar sana. Launcher in i mungkin akan melakukan apa yang perlu oleh Facebook, ia benar-benar boleh menggantikan home screen, app drawer, custom actions, widgets dan sebagainya.

Dengan launcher tersebut, Facebook akan mampu untuk mengawal aplikasi asas, aplikasi telefon, kenalan, mesej, walaupun pelayar, apatah lagi membina sebuah kedai aplikasi sebenar yang benar-benar memintas Play Store.

Jika ia tidak memilih untuk berbuat demikian, ia akan perlu untuk menyingkirkan semua aplikasi Google juga, yang adalah sesuatu Facebook pasti akan dapat, tetapi mungkin tidak akan mahu. Harga untuk melakukan yang tinggi, walaupun Apple boleh hidup tanpa teras aplikasi Google.

Labels: