Facebook Sekat Laman versi Desktop untuk Pekerja Mereka

Banyak syarikat menyelat laman Facebook dan lain-lain laman sosial untuk mengekalkan pekerja daripada membuang masa mereka. Tetapi kini Facebook sendiri berbuat demikian untuk pekerja mereka.

Facebook menyekat laman web dalaman bagi sesetengah pekerja. Ia bukan kerana mereka telah menghabiskan terlalu banyak masa di laman web ini, ia kerana untuk memaksa mereka menggunakan aplikasi mudah alih.

Facebook kini sangat tertumpu pada peranti mudah alih dan mahu pekerja juga berbuat demikian.

Pengurus Produk facebook Josh Williams, bekas CEO Gowalla, mendedahkan bahawa akses kepada laman web ini telah dipotong untuk dia dan pengurus produk lain untuk mebolehkan mereka menggunakan aplikasi semata-mata.

"Untuk menjadi jujur​​, beberapa minggu yang lalu, saya dan beberapa pengurus produk lain mempunyai akses ke laman web kami," katanya di SXSW, menurut laman Fast Company.

"Pada asasnya, ia memaksa kita untuk hanya menggunakan peranti mudah alih selama seminggu ... Ia memaksa kita untuk mengatakan, 'Hei, kita mempunyai ciri-ciri yang wujud di satu tempat tetapi tidak di negara lain, dan kita perlu membetulkan," Katanya .

Labels: