Perkhidmatan Google Reader Bakal ditamatkan pada 1 Julai


Tak dapat dielakkan, walaupun masih ramai yang menggunakannya, Google Reader akan ditamatkan pada 1 Julai 2013. RSS tidak akan menjadi amat popular, jadi Reader juga tidak akan pernah menjadi amat popular.

"Kami melancarkan Google Reader pada tahun 2005 dalam usaha untuk memudahkan pengguna untuk menemui dan menyimpan tab pada laman web kegemaran mereka. Walaupun produk mempunyai pengikut setia, atas penggunaan tahun itu telah menurun," Google Holze Urs, SVP Infrastruktur Teknikal.

"Jadi, pada 1 Julai 2013, kita akan tamatkan Google Reader. Pengguna dan pemaju yang berminat dalam alternatif RSS boleh mengeksport data mereka, termasuk langganan mereka, dengan Google Takeout sepanjang empat bulan akan datang," katanya.

Ia tidak mengejutkan kemudian bahawa orang mengambil ke Twitter khususnya untuk melepaskan kemarahan mereka, terdapat juga petisyen untuk menyelamatkan produk.

Bersama-sama dengan blogger dan wartawan, Reader adalah popular dengan pemaju dan ia seolah-olah agak beberapa daripada mereka meningkatkan untuk mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh Reader.

Labels: