Gmail Capai Usia 9 Tahun

Gmail kini secara rasminya telah mencapai usia 9 tahun, setelah dilancarkan dalam peringkat beta pada 1 April, 2004. Semepna itu, Google telah mencatatkan infografik menerangkan sedikit tentang evolusi produk.

"Gmail telah diilhamkan oleh seorang pengguna bahawa dia telah bosan dengan berjuang untuk mencari e-mel tertanam jauh di dalam peti masuk mereka. Jadi kita membina sebuah e-mel baru yang memanfaatkan kuasa Carian Google. Anda memberitahu kami anda bosan dengan spam, jadi kami bersedia untuk menanganinya, dan hari ini maklum balas anda membolehkan Gmail untuk menapis lebih daripada 99% daripada spam masuk. Anda juga mengatakan bahawa anda memerlukan alat untuk berurusan dengan maklumat yang berlebihan, jadi kami memperkenalkan Peti Masuk Utama untuk membantu anda menguruskan e-mel anda (dan kita masih meneroka cara-cara baru untuk lebih mudah)," kata jurutera perisian Google, Zohair Hyder.

Google mengambil masa hampir dua tahun untuk menambah GChat ke Gmail, dan berapa lama ia mengambil masa untuk Google untuk membuka pendaftaran Gmail (tiga tahun selepas pelancaran beta). Semua itu tidak berlaku dengan Gmail telah menjadi hit dengan pengguna.

Lihat perjalanan ke lorong memori Gmail di bawah (klik untuk paparan penuh):


Labels: ,