Google 5 kali Lebih Selamat Berbanding Bing

Hasil carian malicious (berniat jahat) adalah satu masalah yang berterusan bagi enjin carian, dan Google adalah yang terbaik dalam menapis mereka keluar berbanding dengan Bing.

Demikian kata satu laporan daripada firma penyelidikan German AV-Test, mereka mendapati Bing menghasilkan sehingga lima kali lebih banyak laman web berniat jahat dalam hasil carian daripada Google lakukan dalam tempoh 18 bulan. Daripada 10 juta hasil carian yang disampaikan oleh kedua-dua tapak, Google menghasilkan sehingga 272 tapak yang jahat dan Bing 1,285.


Adalah sukar untuk berhujah dengan angka yang dikeluarkan daripada laporan AV-Test: Buat masa ini, Google melakukan kerja yang lebih baik pada carian daripada Microsoft.

Tetapi Bing masih mempunyai ruang untuk penambahbaikan, mereka lakukan kerja yang jauh lebih baik daripada tapak carian Russian Yandex, yang AVLab berkata menghantar 3,300 laman buruk - dua kali ganda dari enjin carian Microsoft.

Laporan itu menunjukkan apa yang sepatutnya sudah jelas: lebih laman carian indeks enjin, lebih banyak mereka perlu bimbang tentang keputusan yang buruk. Dan tiada siapa yang telah digambarkan dengan cara yang sempurna untuk menggugurkan bahawa jumlah malware kepada sifar.

Labels: ,