Mozilla dan Samsung Bergabung Bangunkan Enjin Pelayar Web


Mozilla kini sedang sibuk membangunkan Firefox untuk Android, melancarkan sistem operasi mudah alih sendiri dan mereka mendapat beberapa projek-projek kecil di luar.

Tetapi salah satu yang terbesar adalah Servo, enjin pelayar web generasi akan datang direka untuk menggantikan Gecko yang digunakan dalam Firefox.

Servo masih dalam peringkat percubaan, Mozilla mengumukan bahawa mereka bekerjasama dengan Samsung untuk membawa enjin untuk Android dan peranti ARM.

"Baru-baru ini kami telah mula bekerjasama dengan Samsung pada enjin pelayar web dengan teknologi canggih yang dipanggil Servo. Ini adalah satu langkah yang menarik dalam evolusi kedua-dua projek yang akan membolehkan kita untuk memulakan penyelidikan yang lebih mendalam dengan Servo di telefon bimbit," Mozilla menjelaskan.

Untuk projek ini, Samsung telah menyumbang backend ARM untuk bahasa pengaturcaraan Rust, satu komponen penting, dan infrastruktur yang diperlukan untuk menyusunnya untuk Android.

Rust adalah bahasa pengaturcaraan tahap rendah yang direka dengan keselamatan, sesuai untuk pelayar web. Begitu juga, Servo telah direka untuk membuat kebanyakan pemproses teras pelbagai dan pelbagai unit pemprosesan yang menguasakan kebanyakan peranti hari ini.

Labels: ,