Twitter #Music Bakal Dilancarkan

Twitter menghabiskan masa seminggu membangunkan perkhidmatan baru mereka, Twitter #Music. Twitter #Music bertindak sebagai enjin cadangan yang boleh mendedahkan artis baru untuk anda, berdasarkan muzik yang popular di Twitter dan kumpulan-kumpulan yang anda ikuti.

Anda akan dapat lihat lagu-lagu trending serta bakat baru muncul, ditarik dari tweet pengguna. Cadangan dihidangkan berdasarkan algoritma yang mengira maklumat seperti artis-artis yang anda ikuti dan orang-orang yang mereka ikuti.

Ciri lain adalah menerima maklumat tentang muzik orang yang anda ikuti sedang tweeting. Jelas sekali, untuk ini berlaku, aplikasi web yang memerlukan akses kepada mesej timeline anda dan "follow" senarai anda.

Selain daripada berkhidmat sebagai maklumat mengenai muzik baru, aplikasi ini juga boleh memainkan lagu-lagu juga. Pada masa ini, perkhidmatan ini bergantung kepada iTunes, Spotify dan Rdio untuk aliran lagu. Pelanggan untuk Spotify dan Rdio boleh log masuk ke akaun mereka untuk mendengar trek penuh.

Perkhidmatan ini akan pada mulanya akan hanya terdapat di Amerika Syarikat, Kanada, UK, Ireland, Australia dan New Zealand tetapi syarikat itu merancang untuk memperluaskan ke negara-negara lain serta di peranti Android.

Labels: