Google gantikan 'Wilayah Palestin' dengan 'Palestin'

Google telah mengemas kini slogan laman web Palestin mereka dari Wilayah Palestin menjadi Palestin.

Pengubahsuaian pada 1 Mei menandakan kejayaan penting bagi Pihak Berkuasa Palestin, yang telah berkempen untuk pengiktirafan sebagai sebuah negara yang merdeka dan bukannya wilayah yang diduduki Israel selama beberapa tahun.

"Ini adalah satu kemenangan maya untuk Palestin - satu langkah ke arah yang betul yang perlu diikuti oleh orang lain, termasuk Google Maps dan Google Earth," kata Sabri Saidam, perunding IT kepada Presiden Pihak Berkuasa Palestin, Mahmoud Abbas.

Encik Saidam menunjukkan bahawa banyak kampung-kampung Palestin dengan beribu-ribu penduduk telah dipadamkan pada Google Maps dan digantikan dengan penempatan Israel berdekatan, yang dianggap haram di bawah undang-undang antarabangsa.

Pada November tahun lepas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Perhimpunan Agung diberikan wilayah bukan berdampingan Palestin Timur Jerusalem, Tebing Barat dan status bukan ahli Gaza, walaupun pembangkang yang besar dari Amerika Syarikat dan Israel, yang berpendapat bahawa sebuah negara Palestin hanya boleh dibuat hasil rundingan langsung dengan Israel mereka daripada tindakan unilateral.

Sejurus selepas memenangi kemenangan ini di PBB, Pihak Berkuasa Palestin mengeluarkan surat kepada Google dan syarikat-syarikat global yang lain meminta mereka menukar menu drop-down mereka termasuk Palestin di kalangan indeks mereka negara.

Labels: